- analizie żywności dokonanej przez producenta;
- obliczeniu na podstawie znanych lub rzeczywistych wartości średnich użytych składników;
- obliczeniu na podstawie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych.
Druga i trzecia opcja wydaje się bardziej racjonalna, przede wszystkim ze względu na koszty jakie musiałby ponieść przedsiębiorca poddając analizie laboratoryjnej wszystkie produkowane wyroby spożywcze.
W Polsce podstawowym źródłem danych jest baza Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety dostęp do niej jest płatny a poza tym baza danych jest w trakcie aktualizacji. Poniżej przedstawiamy linki do ogólnie dostępnych, darmowych baz danych wartości odżywczych składników żywności:
- czeska baza danych www.nutridatabaze.cz
- słowacka baza danych www.pbd-online.sk
- duńska baza danych www.frida.fooddata.dk
- amerykańska baza danych www.ndb.nal.usda.gov
- fińska baza danych www.fineli.fi