Aktualności

Źródła informacji o wartości odżywczej

Dodano: 2016-11-23 22:11
Do 13.12.2016r. producenci żywności są zobowiązani do wdrożenia ostatniego punktu wynikającego z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dn. 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Punkt ten dotyczy umieszczania informacji o wartości odżywczej na etykietach wyrobów spożywczych. Podawane informacje o wartości odżywczej powinny być wartościami średnimi opartymi na:
  • analizie żywności dokonanej przez producenta;
  • obliczeniu na podstawie znanych lub rzeczywistych wartości średnich użytych składników;
  • obliczeniu na podstawie ogólnie dostępnych i zaakceptowanych danych.

Druga i trzecia opcja wydaje się bardziej racjonalna, przede wszystkim ze względu na koszty jakie musiałby ponieść przedsiębiorca poddając analizie laboratoryjnej wszystkie produkowane wyroby spożywcze.

W Polsce podstawowym źródłem danych jest baza Instytutu Żywności i Żywienia. Niestety dostęp do niej jest płatny a poza tym baza danych jest w trakcie aktualizacji. Poniżej przedstawiamy linki do ogólnie dostępnych, darmowych baz danych wartości odżywczych składników żywności: