Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w calach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indiwidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy klient może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dowiedz się więcej jak je wyłączyć.

Aktualności

ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZĄCYCH ZNAKOWANIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Dodano: 2018-01-18 09:38

Z końcem roku na stronie www.dziennikustaw.gov.pl zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2017 r. zmieniające rozporządzenie z dnia
23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29, z 2016 r. poz. 2019 oraz z 2017 r. poz. 2150).

Wprowadza ono kilka uaktualnień, na które warto zwrócić uwagę przy sprzedaży m.in. produktów sprzedawanych bez opakowania lub w przypadku pakowania środków spożywczych w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży.

W przypadku producentów mięsa wprowadzono nakaz znakowania państwem pochodzenia lub miejscem pochodzenia surowców mięsnych sprzedawanych luzem. Obowiązek ten dotyczy świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, owiec, kóz i drobiu.

Warto również zwrócić uwagę na rozszerzenie punktu mówiącego o obowiązku informowania konsumenta o danych producenta. Zgodnie z nowym rozporządzeniem obowiązek ten nie dotyczy mięsa sprzedawanego luzem.

W rozporządzeniu opisano również definicję „octu”, na co należy mieć na uwadze przy opracowywaniu etykiet wyrobu finalnego, w którym składnikiem jest ocet, będący często elementem mieszanek funkcjonalno – przyprawowych. Zgodnie z rozporządzeniem nazwę „ocet” stosuje się wyłącznie w przypadku produktów otrzymanych z surowców pochodzenia rolniczego tylko w procesie biologicznym fermentacji alkoholowej i octowej. Natomiast nie ma możliwości zastosowania nazwy „ocet” w przypadku mieszaniny octu i kwasu octowego spożywczego (E 260).

W związku z powyższym należy zwrócić się do dostawców o uaktualnienie składu mieszanek funkcjonalno – przyprawowych, w których znajduje się ocet.  Jeżeli jako składnik jest w nich również kwas octowy, powinien on zostać wymieniony na etykiecie mieszanki, a następnie na etykiecie produktu finalnego, jako substancja dodatkowa.

Mimo iż rozporządzenie zostało opublikowane 29 grudnia 2017 r., to wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2018 r. Producenci mają więc jeszcze kilka miesięcy na dostosowanie się do powyższych wymagań prawnych.