Aktualności

Znakowanie żywności nieopakowanej informacją o wartości odżywczej

Dodano: 2016-12-21 00:53

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011  z dn. 25.10.2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, do 13.12.2016r. produkty spożywcze powinny zostać oznakowane informacją o wartości odżywczej. Ale czy powyższe wymaganie dotyczy wszystkich produktów na rynku?

W załączniku V rozporządzenia uwzględniono produkty zwolnione z obowiązku umieszczania informacji o wartości odżywczej. M.in. wymaganie to nie dotyczy żywności nieopakowanej. Obowiązek znakowania wartością odżywczą dotyczy żywności opakowanej przeznaczonej w tej formie do prezentacji konsumentowi finalnemu i zakładom żywienia zbiorowego (wymaganie to nie dotyczy restauracji). Należy pamiętać iż „żywność opakowana” nie obejmuje żywności pakowanej w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta lub pakowanej do bezpośredniej sprzedaży. Również żywność opakowana nie obejmuje produktów mięsnych w osłonkach sztucznych (poliestru, poliamidu itp.) i osłonkach naturalnych (białkowe, kolagenowe, celulozowe, fibrusowe itp.). Stanowią one integralną część żywności i nie powinny być traktowane jako opakowania.

Znakowanie żywności nieopakowanej informacją o wartości odżywczej jest dobrowolne i może ograniczać się wyłącznie do podania informacji o:

  • wartości energetycznej lub
  • wartości energetycznej, ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów i soli