Aktualności

CHWILA NA GRILLA

Dodano: 2017-07-04 12:11

Wiosna nie była dla nas w tym roku łaskawa, dlatego sezon grillowy rozpocząć się dość późno. Choć niektórym nawet sroga zima nie przeszkadza w korzystaniu z uciech grillowania na powietrzu. Zazwyczaj jednak grill to nieodłączny towarzysz letnich spotkań w doborowym gronie.

W niepamięć odeszły czasy, kiedy do przyprawiania używano wyłącznie soli, pieprzu i liścia laurowego. Na rynku istnieje wiele gotowych mieszanek do potraw z grilla, które niejednemu amatorowi takich potraw ułatwiają przygotowanie posiłków. Wiele osób woli jednak samodzielnie łączyć przyprawy i zioła zgodnie z osobistymi upodobaniami smakowymi. Z uwagi na sposób obróbki potraw grillowanych (wędzenie, opiekanie, smażenie) zyskują one wyjątkowo „dymny” smak, lecz wiele z nich staje się ciężkostrawnymi. Dzięki odpowiednim przyprawom można zminimalizować skutki dolegliwości trawiennych.

Najpopularniejszym sposobem przyprawiania mięs na grilla jest ich marynowanie. Mięsa można marynować „na sucho”, czyli nacierając mieszanką przypraw. Wadą tego rozwiązania jest to, że większość przypraw i ziół ma postać sypką i nie zawsze dokładnie pokryje potrawę. Innym rozwiązaniem jest stosowanie pasty ziołowej. Do mieszanki przypraw dodaje się niewielką ilość oleju lub oliwy, dzięki czemu dokładnie „oblepia” ona mięso, a ponadto tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapobiega wysychaniu mięsa na ruszcie.

Co i jak przyprawiać, aby wydobyć najlepszy smak grillowanych potraw? Smaki, które najlepiej się ze sobą komponują, występują zwykle w pachnących duetach. I tak smak słodki idealnie współgra ze smakiem ostrym, które doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i drobiu. Mielone chilli, słodka papryka, cukier, pieprz Cayenne, gorczyca i kmin rzymski, stworzą mieszankę, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Jeśli dodatkowo położy się tak przygotowane mięso bezpośrednio na ruszcie, cukier delikatnie się karmelizuje, tworząc słodką, lekko chrupiącą glazurę.

Smak ziołowy lubi towarzystwo cytryny. Dlatego łączenie ze sobą tymianku, rozmarynu, czosnku, bazylii, soli, pieprzu i soku z cytryny stworzy orzeźwiającą mieszankę, która nadaje się szczególnie do ryb, ale znakomicie komponuje się także z wieprzowiną i drobiem.

Do marynowania znakomicie nadają się także szafran, kolendra, imbir czy kurkuma, które nadadzą potrawom orientalnego charakteru. Jednak ze względu na cenę wielu z nich, nie są zbyt często wykorzystywane podczas grillowania. Niezależnie jednak od upodobań smakowych, grill to świetny sposób na spędzanie weekendowych wieczorów, czego Wam życzymy na najbliższe ciepłe dni.